Bitcoin kopen – herzien in het licht van de heftige koers fluctuaties in het verleden?
Bitcoin representeert nog een kleine, wilde, vrije en jonge kapitaalmarkt die gelijktijdig over de wereld 24/7 elke dag plaatsvindt over vele verschillende type exchanges. Dit zorgt voor volatiliteit. Hoewel een handelaar prima om kan gaan met de heftige prijs fluctuaties van de Bitcoin, is het voor een doorsnee belegger zenuwslopend. Kijk, heftige prijsfluctuaties zijn een normaal fenomeen bij de ontwikkeling van een nieuwe technologie en valutamarkt. Het vaststellen van de waarde van een Bitcoin is dan ook niet zo eenvoudig binnen een kleine emotionele jonge kapitaalmarkt waar genoeg oplichters opereren en veel onwetendheid is. Vele mensen kopen bitcoins puur uit korte termijn winstbejag of om in te stappen in een ponzi-fraude of een of andere token project die gouden bergen belooft. De gehele kapitaalmarkt bevindt zich nog in een speculatieve fase. Vooral de ongereguleerde handelsbeurzen in bitcoin derivaten, zoals de bitcoin futures, kunnen voor veel volatiliteit zorgen aangezien onervaren handelaren met enorme hefbomen (tot wel 100x) extreem risicovolle posities kunnen innemen. Tijdens short/long squeeze situaties wanneer deze posities worden geliquideerd ontstaat er veel opwaartse of neerwaartse volatiliteit.
Daarnaast begrijpen vele handelaren niet eens wat de waardepropositie van Bitcoin is. Bitcoin kan het volledige monetaire systeem op z’n kop gooien. Vanuit een financieel oogpunt, iedereen die zich ongerust maakt over ons huidige corrupte bancaire systeem en onze schuld belaste overheden, zou zich moeten bezinnen over hoe Bitcoin kan worden ingezet in een persoonlijke financiële strategie om uiteindelijk het eigen vermogen te behouden. Volatiliteit moet dan vanuit een langer perspectief worden bezien.
Niettemin, onze mening is om gewoon Bitcoin te kopen en voor een lange termijn vast te houden op een super veilige Bitcoin wallet. Bitcoin zal een aantal andere goede cryptovaluta een nieuwe klasse van activa worden voor kapitaalvlucht. Dit hebben we al kunnen constateren in China.
In de periode 2016-18 devalueerde de Chinese Renminbi maar liefst 8 keer! Venezuela’s hyperinflatie heeft de waarde van de Bolivar vernietigd. Geldontwaarding door geldverruimingsprogramma’s leidt tot kapitaalvlucht. Hoe meer mensen proberen voor een gedeelte uit de lokale valuta’s te stappen voor Bitcoin, hoe hoger de prijs op den duur zal worden.
Korte termijn prijs correcties en heftige schommelingen moeten ook vanuit dit licht bekeken worden. Bijvoorbeeld, in het Bitcoin top jaar van 2017 zijn er verschillende Bitcoin koerscorrecties geweest waarbij de prijs wel zo’n 34 % terugviel om vervolgens weer nieuwe toppen te bereiken.
- Januari 6-7 Bitcoin koerscorrectie van $1140 naar $750 (34.2%).
- Maart 10 Bitcoin koerscorrectie van $1350 naar $975 (27.8 %).
- Mei 25-28 Bitcoin koerscorrectie van $2760 naar $1850 (33 %).
- Juni 14-15 Bitcoin koerscorrectie van $2900 naar $2230
Vergelijk dit maar eens met op welk niveau de Bitcoin koers zich bevond in 2013. In dat jaar zijn er ook behoorlijke correcties geweest:
- Maart 6-7 2013 Bitcoin koerscorrectie van $50 naar $35 (30%).
- Maart 23 2013 Bitcoin koerscorrectie van $70 naar $53 (24%).
- April 3 2013 Bitcoin koerscorrectie van $145 naar $111 (23%) etc.
Vergelijk deze gegevens eens met de onderstaande grafieken van de afgelopen stierenmarkten die eindigen in een enorme prijsstijging en -correctie. Het geeft ook duidelijk aan dat beleggers moeten leren over wanneer het een goed moment is om bitcoins te kopen. Bitcoins kopen tijdens een top van een stierenmarkt moet je ten alle tijden vermijden.
De Bitcoin bear market van 2018
Heftige koerscorrecties na een enorme prijsopgang vinden altijd plaats, maar ze eindigen bij Bitcoin wel op een hoger prijs plateau. De meest recente prijs correctie begon nadat de top van $20.000 was bereikt op 17 december 2017. Bedenk dat op 7 januari 2017 de prijs na de eerste correctie van 2017 op $750 stond. Inderdaad, Bitcoin was in het najaar van 2017 in euforische stierenmarkt terecht gekomen. Sinds de top is alles bergafwaarts gegaan en ondanks al het goede nieuws, was 2018 een git zwarte berenmarkt. De Bitcoin koers kelderde naar een nieuw laagtepunt in November 2018. De enorme koerscorrectie was een sneeuwbal effect van paniekverkopen door de nieuwe handelaren en beleggers. Deze paniekverkopen werden onder andere veroorzaakt door:
- de advocaten van Mount Gox die zo incompetent waren om in binnen een korte periode een aantal keer duizenden bitcoins direct op de Bitstamp Bitcoin handelsbeurs te dumpen.
- een tegenvallende belangstelling voor de nieuw geopende Bitcoin Futures markt.
- de negatieve uitlatingen en waarschuwingen van bekende economen in het nieuws.
- de negatieve uitlatingen van belangrijke bankiers over de Bitcoin.
- de negatieve propaganda over Bitcoin (BTC) van prominente leden van het Bitcoin Cash (BCH) altcoin project. Belangrijk: Bitcoin Cash is een Bitcoin altcoin project. Het is een afsplitsing van Bitcoin ontstaan uit een zogenaamde blockchain vork van de Bitcoin (BTC) blockchain (zoals ook Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond, Bitcoin Private, etc.) en heeft niks met Bitcoin (BTC) zelf te maken!
- de negatieve berichtgeving over Initial Coin Offerings (ICO’s). Vele retail beleggers kochten niet Bitcoin, maar allerlei exotische cryptomunten en tokens die via een ongereguleerde ICO werden aangeboden.
Niettemin, de lange termijn prijstrend is duidelijk. Bitcoin vliegt steeds hard omhoog en omlaag om vervolgens op een hoger prijsplateau terecht te komen. Je moet rekening houden met flinke koers correcties en proberen de dip te kopen (tijdens vooral een berenmarkt). Vanuit deze optiek, is het gewoon het eenvoudigste om een gedeelte van je Bitcoins vast te houden (hodlen) voor een aantal jaar en er niet meer aan te denken.
Volatiliteit zal door verdere marktkapitalisatie en vooral ook door meer kennis en kunde van de gebruikers en handelaren afnemen. De Bitcoin markt is nog jong, onervaren, relatief klein en onder ontwikkeling. In 2018 was er een duidelijke trend van professionalisering te bespeuren. Er worden nu steeds meer bruggen gebouwd naar het grootkapitaal in Wall Street. Meer en meer investeringsbanken zullen Bitcoin trading desks openen, aandelenbeurzen zoals de NASDAQ zullen cryptobeurzen open. Nieuwe financiële instrumenten zoals een Bitcoin ETF komen er aan en Bitcoin custodial services voor institutionele beleggers zijn klaar.
Deze constatering geeft aan dat de echte professionele en institutionele Bitcoin handel nog niet is gestart! We staan pas aan het begin van de ontwikkeling van een nieuwe valutamarkt die pas aan het einde van 2019 op gang zal komen. Op een veilige en gereguleerde manier bitcoins kopen zal voor de institutionele belegger steeds makkelijker worden. Bitcoin is pas 10 jaar oud en heeft al ongekende ontwikkeling doorgemaakt. Niemand had dit verwacht. Het wordt nu pas erkend door het grootkapitaal als een nieuw alternatief beleggingsobject. Met de verdere professionalisering van de Bitcoin kapitaalmarkt zal de volatiliteit afnemen. De vraag is uiteindelijk wat de lange termijn impact zal zijn op de koers van Bitcoin wanneer de institutionele handel echt op gang komt.
Gerelateerde onderwerpen: