digital asset exchange

DIGITAL ASSET EXCHANGE

Nov 13, 2022
Aanbieding: 

Wat is een Digital Asset Exchange (DAE)?

digital asset exchanges

Een Digital Asset Exchange (DAE) is een populaire term die gebruikt wordt door vooral reguliere financiële instellingen. Het gaat in feite om een bredere en een nieuwe generatie van een cryptocurrency exchange (Digital Currency Exchange). Deze nieuwe exchange wordt gebouwd op de meest geavanceerde trading infrastructuur zoals deze in de reguliere gevestigde financiële sector wordt toegepast. Naast cryptovaluta en tokens zal een Digital Asset Exchange de handel in tokenized securities en bonds faciliteren. Een Digital Asset Exchange zal ook high frequency crypto trading (HfCT) kunnen faciliteren. Een concreet voorbeeld is de AAX DAE die volledig met onder meer de nieuwste tech van de London Stock Exchange Group (LSEG) is voorzien voor het voorzien van particuliere en institutionele beleggers.

Het gaat om de verwezenlijking van een nieuwe generatie exchange platform waarbij de reguliere trading technologie samenvloeit met de mogelijkheden van nieuwe blockchain en smart contract technologieën. Bovendien zal het gaan om een gereguleerde exchange die volgens de wetgeving opereert met de benodigde licenties en onder toezicht staat van de respectieve lokale financiële toezichthouders. Dit betekent concreet dat wanpraktijken, die vaak op ongereguleerde crypto exchanges kunnen plaatsvinden, worden aangepakt en vermeden. We kunnen hier o.a. denken aan marktmanipulatie door o.a. pump & dump strategieën en adequate bescherming van de klantentegoeden via een crypto custody oplossing.

Nederlandse Digital Asset Exchange

In Nederland zullen vanaf 10 januari alle cryptodiensten onder toezicht staan van De Nederlandsche Bank (DNB) in het kader van de naleving van de anti-witwasrichtlijnen (AMLD5). Er wordt gestreefd naar een professionele en gereguleerde cryptosector. In Nederland is er op dit moment maar een digital asset exchange die onder toezicht staat van DNB voor de cryptovalutahandel: Bitvavo in Amsterdam.

Het is de te verwachten dat de komende jaren traditionele effectenbeurzen zullen worden hervormd en opgewaardeerd. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan nieuwe generatie van digitale effectenbeurzen die gebruik maken van blockchain technologie. Hier volgt een kleine selectie van de belangrijkste initiatieven:

Selectie van Digital Asset Exchanges:

Concrete voorbeelden van Digital Asset Exchanges zijn onder meer de volgende gereguleerde handelsbeurzen:

 • Bitvavo in Amsterdam is een Nederlandse Digital Asset Exchange die voor iedereen gemakkelijk te gebruiken is. Het bedrijf beschikt over een officiële registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB). Gedurende 2020 is hier al voor meer dan 3 miljard euro in digitale assets verhandeld geworden.
 • Bitpanda Exchange in Wenen heeft als een betaaldienstverlener een PSD2-licentie van de Europese Unie en maakt het o.a. mogelijk om naast crypto assets ook gedigitaliseerde aandelen en edelmetalen te kopen. Voor meer informatie: Bitpanda Review.
 • AMDAX in Amsterdam is een Nederlandse crypto-dienstverlening en vermogensbeheerder voor vermogende particulieren. AMDAX – Amsterdam Digital Exchange – is de eerste onderneming in Nederland met een DNB-registratie.
 • LMAX Digital – is een exclusieve gereguleerde digital asset exchange in Gibraltar voor de institutionele en professionele handelaar.
 • AAX exchange is een gereguleerde digital asset exchange in Hong Kong gebaseerd op de LSEG trading technologie en expertise. Voor meer informatie: AAX DAE.
 • NPEX in Den Haag is een effectenbeurs die gebouwd wordt op de technologie van het DUSK Network en speciaal ontwikkeld is voor de uitgifte en handel in obligaties en aandelen van het MKB.
 • Smart Valor Exchange opereert vanuit Zwitserland en Liechtenstein. Deze gereguleerde digital exchange specialiseert zich in het verwezenlijken van een gereguleerde blockchain effectenhandel (security tokens) van veelbelovende start-ups.
 • OSL exchange is een gereguleerde digital asset exchange in Hong Kong. Beschikt over de beste licenties waaronder Type 1 (securities) en Type 7 (automated trading service (ATS)) om gereguleerde activiteiten te ontplooien voor het bedienen van institutionele beleggingsfondsen en investeerders.
 • DBS digital exchange is een gereguleerde digital asset exchange in Singapore.
 • Bakkt exchange is een gereguleerde digital asset exchange gebaseerd op de ICE trading technologie en expertise. Heeft een samenwerking met Google Payments.
 • MEJR exchange is een gereguleerde digitale effectenbeurs die onder meer gebruikt maakt van het Liquid-netwerk van Blockstream, een second layer netwerk op Bitcoin, voor de uitgave van digitale activa.
 • Börse Stuttgart heeft in samenwerking met de Axel Springer concern een cryptovaluta handelsbeurs geopend, de BSDEX. Sinds januari 2019 hebben ze al een crypto trading app voor de smartphone gelanceerd: Bison App.
 • LGO Markets is een gereguleerde digital asset exchange in opbouw voor de institutionele belegger met een unieke aanpak voor het verwezenlijken van de benodigde licenties.
 • Malta Digital Exchange (MDX) beoogt de oprichting van een gereguleerde en gespecialiseerde securities token exchange in samenwerking met de Malta Stock Exchange (MSE) op basis van Paritech’s trading technologie.
 • Swissquote is een Zwitserse effectenmakelaar en zakenbank die innoveert met crypto trading instrumenten en crypto bank accounts.
 • Seed CX is een Amerikaanse CFTC-gereguleerde exchange voor institutionele beleggers met een Swap Execution Facility, een Seed Digital Commodities Market, een Seed Digital Securities Market en crypto custody solution.
 • In Puerto Rico heeft de San Juan Mercantile Bank & Trust International (SJMBT) extra dienstverlening voor haar klanten toegevoegd: gereguleerde crypto bankrekeningen en digital asset exchange integratie via de San Juan Mercantile Exchange (SJMX).
 • De aandelenbeurs van Gibraltar (GXS) werkt al een tijdje aan zijn eigen DAX, de Gibraltar Blockchain Exchange (GBX) DAX. Deze DAX beschikt over een gereguleerde DEX op basis van het STACS-protocol. De GBX zal leren van de ervaringen en verder het STACS-protocol gebruiken om zelf een blockchain powered finance mogelijk te maken.
 • INX Exchange in Gibraltar – onder ontwikkeling.
 • SIX Digital Exchange (SDX) is de DAE van de SIX Group, het bedrijf achter de financiële infrastructuur van het Zwitserse financiële centrum en aandelenbeurs die met behulp van Corda’s TLD technologie van R3 wordt opgezet.
 • LXDX exchange is een gereguleerde digital asset exchange in Malta gebaseerd op high-frequency trading technologie.
 • DX exchange is een gereguleerde digital asset exchange in Estland gebaseerd op de Nasdaq trading technologie en expertise.
 • Bithumb Global noemt zichzelf een digital asset exchange, maar is niet gereguleerd en opereert vanuit de Seychellen.
 • Zipmex opereert alleen met licenties in respectieve landen. Zipmex heeft een hoofdkantoor in Singapore en is actief in 7 verschillende markten in Zuidoost-Azië.
 • Fusang opereert als een digital asset exchange van Azië waar niet alleen crypto’s zoals Bitcoin kunnen worden verhandeld, maar ook digitale obligaties en effecten.

We zullen de lijst van tijd tot tijd bijwerken. Het is voor de lezer wel even oppassen met de verschillende termen die worden gebruikt. Ze kunnen ook misleidend worden gebruikt. Over het algemeen is het te verwachten dat de beste crypto exchanges (DEX) zich ook meer als digital asset exchanges zullen gaan profileren.

digital asset exchanges

Bijvoorbeeld, Binance werkt samen met de Maltese aandelenbeurs en Neufund voor het uitgeven van gereguleerde security tokens. Het zal zeker mogelijk zijn dat Binance over een paar jaar over de benodigde licenties beschikt en een effectenhandel kan faciliteren. Inderdaad, securitizatie op blockchain technologie kan ook door Binance worden bewerkstelligt.

abra digital asset exchange app

Bovendien zou Binance met behulp van de aanpak van ABRA zonder licenties ook o.a. Apple, Facebook en Google aandelen kunnen aanbieden aan haar klanten. ABRA is in feite een kant-en-klare Digital Asset Exchange app die iedereen over de hele wereld nu kan gebruiken. Voor meer informatie: ABRA review!

digital asset exchange

Het is waarschijnlijk zo dat de traditionele aandelenbeurzen wakker zijn geworden over potentie van een aankomende
blockchain securitizatiegolf en via de oprichting van Digital Asset Exchanges de concurrentie zullen aangaan met de huidige crypto exchange sector. Uiteindelijk kan vooral een gevestigd crypto bedrijf zoals Kraken of Gemini een behoorlijke voorsprong positie behalen op het gebied van het faciliteren van de handel in blockchain assets ten aanzien van de oude garde zoals ICE en de LSEG.

We houden de ontwikkelingen in de gaten!

Gerelateerde artikels:

Lees verder

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng […]

Mar 28, 2023
4 min

Tom Luongo over de agenda van de FED en de strijd tussen centrale banken en andere machtscentra

We willen onze lezers attenderen op een originele analyse van Tom Luongo over het financiële geopolitieke spel dat er nu wordt gespeeld door vooral de Federal Reserve (FED). In het Westen is er geen financiële eensgezindheid en zijn er verschillende facties actief met hun eigen agenda. Tom Luongo gaat er vanuit dat de FED onder […]

Mar 23, 2023
5 min

Credit Suisse is in de problemen, failliet en overgenomen door UBS? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Samenvatting: Credit Suisse is omgevallen en bankroet. Om verdere besmettingsgevaar te beperken is er een merger-overeenkomst getekend met de UBS door de interventie van de Zwitserse ministerie van financiën, de Zwitserse centrale bank en de Zwitserse financiële toezichthouder (FINMA). In de praktijk betekent dit dat UBS op zondagavond 19 maart 2023 Credit Suisse heeft opgekocht […]

Mar 20, 2023
9 min