bitcoin reformation

USD stablecoins kopen?

Sep 28, 2023
Aanbieding: 

Samenvatting: we varen in ongekende financiële wateren met een chronisch tekort aan Amerikaanse Dollars. De vraag naar gedigitaliseerde blockchain dollars, de zogenaamde USD stablecoins is ook toegenomen. De toenemende vraag naar dollars heeft te maken met problemen binnen het financiële onder meer in de internationale repomarkt en de eurodollar-kredietmarkten. De huidige globale schuldenbubbel lijkt door het coronavirus te zijn doorgeprikt. Beleggers vermijden nu risico’s, vrezen een recessie of depressie en vluchten naar dollars, en nu ook in toenemende mate de USD stablecoins zoals de gereguleerde USD Coin (USDC). Dit wijst op een toenemende interesse voor de kleine Bitcoin en crypto-kapitaalmarkt. Ze vormen een alternatief decentraal en peer-to-peer eurodollar systeem.

USD stablecoins kunnen worden gebruikt om gemakkelijk zonder rompslomp niet alleen goedkoop bitcoin, maar ook goud te kopen om zodoende belasting rompslomp en financiële repressie zoals negatieve rente te vermijden en verder spaarkapitaal op een gespreide manier te beleggen. Over dollar stablecoins zoals USDC en USDT kunnen spaarders rente verdienen. Dit kan in Nederland prima gedaan worden met iDEAL bij Bitvavo handelsbeurs of de makelaarsdienst van de Bitcoin Meester. De Bitcoin Meester biedt ook een 3% rentevergoeding aan voor haar USD stablecoin rekeninghouders. Goede alternatieven zijn BitPanda in Wenen of de Amerikaanse Kraken Exchange. In maart 2020 zijn de stablecoin balansen in de wereldwijde crypto exchanges toegenomen tot zo’n $1 miljard. Echter, niet alle USD stablecoins zijn het zelfde. Er zijn verschillende ontwerpen die allemaal ook een bepaald risico hebben. Het meest verstandige is om een gereguleerde USD stablecoin te kopen die gewoon 1 op 1 is gedekt met dollars op een Amerikaanse bankrekening. De belangrijkste is op dit moment de USDC die door Circle wordt uitgegeven. USDC kan op bovengenoemde handelsbeurzen worden gekocht met euro´s. We raden onze lezers aan om Bitvavo te gebruiken voor het kopen van USDC met EUR. We bepreken ook de risico´s over het gebruik van USD stablecoins en de Terra Luna UST USD stablecoin fiasco.

Introductie

USD Stablecoins zien een geweldige toename dankzij coronacrisis. De coronacrisis heeft grote economische en financiële gevolgen. Het laat ook zowel de traditionele financiële markten als de cryptomarkten niet ongemoeid.

Onzekerheid en gebrek aan US dollar liquiditeit

Een van die gevolgen is dat de nog relatief stabiele dollar het wint aan populariteit over andere valuta en financiële activa, naarmate zelfs de traditioneel ‘veilige’ activa gestaag dalen in waarde.

usd stablecoins

Zo zag de Britse pond een daling van 9 procent ten opzichte van de dollar, kelderden de Russische roebel en de Braziliaanse real beide 25 procent, en incasseerde ruwe olie zelfs een verlies van 62% in verhouding. Het is daarom weinig verwonderlijk dat de Amerikaanse dollar door veel investeerders wordt gezien als een veilige haven in deze moeilijke financiële tijd. Dit was het gevolg van een liquiditeitscrisis op de effectenmarkten die kampten met een acuut dollartekort. De Federal Reserve brengt nu biljoenen dollars in omloop en heeft verder ook een repo-regeling moeten opzetten met buitenlandse centrale banken. Het monetair eurodollar systeem kraakt in haar voegen en een globaal economische depressie klopt aan de deur. Iedereen vlucht naar dollars om onder meer verlieslijdende posities te liquideren, verdere verliezen te vermijden en verder USD schulden af te betalen.

Vraag naar USD stablecoins neemt toe

usd stablecoins

Een logisch gevolg daarvan is dat de USD Stablecoins eveneens worden gezien als een toevluchtsoord. Sinds halverwege maart hebben de Stablecoins gezamenlijk een netto-instroom van $2 miljard ondervonden, wat een groei van 33% betekent. USD Stablecoins zijn cryptovaluta die verbonden zijn aan de Amerikaanse dollar. De waarde van 1 Stablecoin is altijd gelijk aan 1 Amerikaanse dollar, wat deze munt van stabiliteit voorziet. Veel investeerders zien deze Stablecoins nu als een veiliger alternatief dan veel traditionele financiële middelen, zelfs nu dat de Amerikaanse Federal Reserve voorzorgsmaatregelen heeft getroffen die de rentevoet negatief beïnvloeden en meer financiële repressie zal inhouden voor de spaarder en pensionair.

Waarom zou ik USD stablecoins kopen?

Wil je euro’s omwisselen op een exchange voor USD stablecoins? Inderdaad, meer en meer beleggers nemen de Dollar Milkshake Theorie serieus en beschouwen de huidige coronacrisis als een pin die de huidige globale schuldenzeepbel doorprikt. Dit zou betekenen dat we een globale depressie zullen gaan meemaken die een periode van deflatie zal kennen. Dit zal waarschijnlijk een nieuwe banken- en eurocrisis veroorzaken die met veel ECB-steunaankopen wellicht wordt vermeden.

Om in dit onzekere financiële klimaat kapitaalrisico’s te vermijden kan een belegger diversifiëren naar de relatief veilige dollar, goud en bitcoin. Een flinke USD stablecoin reserve zou kunnen worden aangehouden om op tactische momenten goedkoop bitcoin, goud en wellicht later ook goedkope effecten op te kopen van bedrijven die bijvoorbeeld na de coronapandemie een enorm potentieel hebben. Niettemin, tijdens een deflatie en depressie zullen de effectenmarkten over een langere periode leeglopen en mogelijk 80 % dalen. Verder zijn er verhoogde inflatierisico’s.

Negatieve rente in combinatie met de inflatierisico’s maakt spaargeld op een reguliere bankrekening risicovol en per definitie een verlieslijdende strategie. Door het kopen van Amerikaanse USD stablecoins vermijdt je negatieve spaarrente en kun je onder meer rente verdienen binnen de groeiende bitcoin kredietmarkt en de DeFi-sector in het algemeen.

Dit scenario is natuurlijk niet zeker. Dit is ook geen beleggingsadvies, maar een reden waarom USD stablecoins nu populair zijn geworden en door beleggers worden aangehouden. We verkeren in ongekende financiële wateren.

Wat is een mogelijke impact van deze toename voor Bitcoin?

USD Stablecoins zijn een belangrijk onderdeel van het crypto ecosysteem en stellen handelaren in staat om belasting te ontwijken. In principe moet elke USD dollar transactie in bitcoin bij de Amerikaanse Belastingdienst worden opgegeven. Door gebruik te maken van een USD stablecoin is dit niet vereist en kan Bitcoin en andere crypto assets actief worden verhandeld op een exchange.

bitcoin schaarste tijd

De nieuwe populariteit van USD stablecoins betekent dat er meer interesse is voor het beleggen en verhandelen van vooral bitcoins. Waarschijnlijk zullen vele beleggers wachten op nieuwe koerscorrecties om tijdens een bodem te kopen of zullen ze wellicht beginnen met een DCA-inkoopstrategie. Hoe het ook zij, het is een goed teken voor de cryptomarkt dat er meer USD stablecoins worden gekocht en dat er geen dollars van de exchanges worden teruggestort naar de respectieve bankrekeningen van de handelaren. Er is een toestroom van kapitaal te bespeuren die uiteindelijk zal worden belegd in de cryptomarkten. In de loop van Maart zijn de USDT + USDC stablecoin balansen in de crypto exchanges toegenomen tot $1 miljard. Veel geld staat aan de zijlijn om via onder meer limit orders zo goedkoop en zo veel mogelijk bitcoins te kopen.

Waar kan ik USD stablecoins kopen?

De meeste internationale exchanges bieden USD stablecoins aan. In Nederland kun je met iDEAL USD stablecoins kopen bij de Bitvavo exchange en de Bitcoin Meester.

USD stablecoins kopen

Bitcoin Meester is voor de meeste Nederlanders de beste partij om bij aan te kloppen. Bitcoin Meester biedt niet alleen de gereguleerde Paxos USD Standard aan, maar ook de Paxos Gold (PAXG) token. Dus, je kunt bij de Bitcoin Meester niet alleen gedigitaliseerde blokchain dollars kopen, maar ook gereguleerd gedigitaliseerd goud! Als klapper op de vuurpijl biedt de Bitcoin Meester ook een 3% rentevergoeding aan. Voor meer informatie:

Twee goede alternatieven zijn Bitpanda in Wenen of de Amerikaanse Kraken Exchange. Natuurlijk kan ook de Binance exchange worden geëvalueerd. Binance heeft veel geïnvesteerd in de lancering van eigen stablecoins voor verschillende lokale fiat-valuta. Echter, Bitpanda heeft onze voorkeur aangezien dit platform makkelijker in gebruik is en beschikt over een Visa-betaalkaart.

Welke USD Stablecoins zijn er beschikbaar?

Er zijn vele verschillende USD stablecoins beschikbaar die allemaal op een unieke manier door partijen zijn opgezet. De meeste bekende en betrouwbare USD stablecoins staan op de groente lijst van de Amerikaanse toezichthouder in New York, de New York Department of Financial Services (NYDFS. Op deze lijst staan de volgende Amerikaanse USD stablecoins:

  • De USD-coin (USDC) is door Coinbase en Circle uitgebracht geworden en kan natuurlijk op Coinbase, maar ook op Bitvavo, Bitpanda en Kraken gekocht worden. Het is een uiterst snel groeiende USD stablecoin. USDT van Tether domineert wellicht de markt, maar in 2021 blijkt uit onderzoek van The Block dat USDC een 17% marktaandeel had verworven met een waarde over de $1 miljard. Steeds meer beleggers op de crypto markt verkiezen USDC. USDC kan naast Ethereum onder ander nu gebruikt worden op de Algorand, Solana en Stellar blockchains. USDC wordt vooral gebruikt op exchanges. USDC is vooral populair in Verenigde Staten en USDT is vooral populair in Azië. In Nederland kun je het beste USDC kopen bij Bitvavo.
  • De Gemini Dollar (GUSD) is ook een bekende USD stablecoin en kan op de Gemini Exchange gekocht worden.
  • De Paxos Standard kan op ItBit gekocht worden.
  • PayPal heeft een eigen stablecoin uitgebracht PYUSD, deze kan op het PayPal platform worden gekocht (op dit moment alleen voor inwoners van de Verenigde Staten).

Andere bekende gereguleerde USD stablecoins zijn:

  • De True-USD (TUSD) is een gereguleerde USD stablecoin die door het TrustToken platform wordt uitgebracht en o.a. bij Bitcoin Meester in Nederland met iDEAL kan worden gekocht.

Andere niet gereguleerde bekende USD stablecoins zijn:

  • De Binance USD stablecoin (BUSD). Deze kan bij Binance gekocht worden.
  • Tether USD is de grootste USD stablecoin die op bijna alle exchanges te koop is en onder meer met iDEAL bij Bitcoin Meester te verkrijgen is.
  • Dai USD van Dharma is een innovatief gedecentraliseerd synthetisch USD stablecoin project op Ethereum en kan ook bij de Bitcoin Meester verkregen worden.
  • De Djed USD stablecoin voor het Cardano ecosysteem.
  • UST is een gedecentraliseerde algoritmische USD stablecoin dat wordt uitgegeven op de Terra-blockchain. Dit project liep in mei 2022 uit in een groot fiasco die de cryptomarkt flink op zijn kop zette.

Het Terra Luna USD stablecoin fiasco

Als een algoritmische USD stablecoin heeft het geen ondersteuning met echte Amerikaanse dollars. In plaats daarvan gebruikt het de LUNA-munt als een algoritmische stabilisatiemethode voor het behouden van de dollar-peg. Iedereen kan UST tokens slaan door hun Luna in te wisselen, dus het verbranden van 1 dollar aan LUNA zal 1 dollar aan UST creëren. UST is al beschikbaar op verschillende applicatienetwerken. Hieronder kun je een video zien over hoe UST werkt met de decentrale geldmarkt van Terra:

Het Terra LUNA project is verder een voorbeeld over hoe het mis kan gaan aangezien het werkt als een ingewikkelde Ponzi-scheme. Op 9 mei 2022 werd de dollar-peg aangevallen en gebroken. De koers van LUNA stortte in elkaar en veroorzaakte rampspoed op de cryptomarkt. Het is een fiasco voor hoe ongereguleerde partijen via software synthetische dollars proberen te scheppen die buiten elke toezicht staan. Hieronder kun je een goede uitleg zien over de Terra Luna USD stablecoin fiasco:

Het fiasco met het Terra Luna ecosysteem zal de Amerikaanse toezichthouders aan het werk zetten. De Amerikaanse regering zal in de toekomst alleen gereguleerde USD stablecoins toestaan en zullen alle partijen die USD stablecoins uitgeven op het matje worden geroepen. Hoogst waarschijnlijk zullen alleen Amerikaanse banken USD stablecoins mogen uitgeven in samenwerking met gereguleerde fintech en cryptobedrijven.

Over regulering van USD stablecoins

Stablecoins die Amerikaanse dollars representeren staan onder toezicht onder verschillende gouvernementele organisaties. Soms is er nog onduidelijkheid onder welke overheidsinstelling ze vallen.

Kenneth Blanco, de directeur van de U.S. Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) beschouwt alle Stablecoins als onderdeel van hun taak bij het beschermen van geldtransactiediensten. Stablecoin-uitgevers zijn geldtransactiekantoren.

De verheldering door de Amerikaanse anti-witwasinstelling kwam nadat Blanco erop stond dat Stablecoin-beheerders zich moeten registreren als Money Services Business (MSB) bij FinCEN.

FinCEN is een tak van de Amerikaanse Treasury Department en onderzoekt witwaspraktijken en andere financiële misdrijven, door transactiegegevens te onderzoeken. Door Stablecoins tot die definitie te rekenen, blijft FinCEN zich sterk maken voor een “technologieneutrale” standpunt.

Als Stablecoins als geldoverboekingsdiensten worden gezien, en hun beheerders als MSB’s, betekent dat dat bedrijven die zich bezighouden met Stablecoins zich aan federale know-your-customer(KYC)- en AML-wetgeving moeten houden, in overeenstemming met de Bank Secrecy Act.

Stablecoins worden uitgegeven op basis van een reserve – vaak 1:1, met de Amerikaanse dollar of verbonden aan een verzameling verschillende valuta. Ze kunnen echter ook andere mechanismen gebruiken om voor stabiliteit te zorgen. Dai, de MakerDAO-token, gebruikt algoritmen om dit te doen.

Het Stablecoin-concept is echter niet nieuw. FinCEN begon in de begindagen van crypto Stablecoins te bestuderen en gaf er in 2008 voor het eerst richtlijnen over uit. Volgens Blanco maakte de toenemende publieke belangstelling dat verheldering nodig was.

Uiteindelijk is de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, het opperhoofd. Ze hebben zich steeds meer verdiept in het onderwerp en recentelijk een rapport uitgebracht met zeer interessante bevindingen. Lees hier het rapport: The US Dollar in the age of digital transformation.

De BIS en de FSB over USD stablecoins

De Federal Reserve zal zeker het rapport van Financial Stability Board (FSB) hebben gelezen. Deze Raad voor Financiële Stabiliteit van de G20 is een onderdeel van de Bank for International Settlements en heeft een uitgebreid onderzoek naar stablecoins uitgebracht. Hierbij werden 10 aanbevelingen werden gedaan om deze op effectieve wijze te reguleren of te verbieden. Het onderzoek kwam naarstig op gang na de zorgen die de regelgevers hadden over de mogelijke invoer van Libra, de USD stablecoin van Facebook (Meta).

Het idee was aanvankelijk om de Libra te dekken met een valutamand; een portfolio van verschillende andere valuta’s, om de volatiliteit van de cryptomunt tegen te gaan. Dit stuitte echter op verzet van overheden en centrale banken, die de Libra als een bedreiging zag voor het bestaand financieel stelsel, en de positie van de valuta’s van centrale banken. Facebook veranderde daarop van koers en biedt nu aan om de Libra door valuta zoals de euro of de Amerikaanse dollar te laten dekken.

Maar ondanks dat Facebook is gezwicht voor de druk van de autoriteiten, blijven de stablecoins in het vizier van de G20. Bewijs daarvoor is onder andere het onderzoek van de FSB naar deze cryptovaluta’s. Volgens de FSB is een van de voornaamste voordelen van stablecoins – de mogelijkheid om vrij transacties uit te voeren zonder tussenkomst van derden – juist een grote bedreiging voor de financiële stabiliteit. Laat ons niet lachen ( :

Hieronder is een videocommentaar te zien van de Youtubers Crypto Lark die zich zorgen maken dat de landen van de G20 het advies zullen opvolgen om het gebruik van stablecoins door regulering onmogelijk te maken.

Gerelateerde artikels:

Waarom zou ik bitcoin kopen?

Bronvermelding:

Lees verder

Het begrotingstekort record en de fiscale verslechtering in de Verenigde Staten (2024)

In dit artikel staan we even stil bij de Amerikaanse schuldenproblematiek. De Verenigde Staten verkeert in vergelijking met de rest van het Westen in een veel betere economische staat dan o.a. Duitsland en Frankrijk. Echter, de schuldproblemen in de Verenigde Staten zullen onvermijdelijk flinke gevolgen hebben voor de status van de dollar als wereldreservevaluta, haar […]

Jun 20, 2024
4 min

SEC stopt verder onderzoek naar Ethereum 2.0 en Consensys

Lead developer Ethereum, Consensys, komt met goed nieuws: de SEC stopt het onderzoek tegen Ethereum. Wat is er aan de hand? Goed nieuws voor de Ethereum en crypto community De SEC stopt namelijk het onderzoek tegen Ethereum. Het onderzoek ging erom of Ethereum een security zou zijn. Zou Ethereum als security beschouwd worden, dan zou […]

Jun 19, 2024
3 min

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min