gresham's law Bitcoin

Is Bitcoin recessie proof?

Mar 18, 2020
Aanbieding: 

Verschillende beleggers beschouwen Bitcoin als een afdekking (hedge) tegen de traditionele financiële markten. In een eerder artikel schreven we over Chamath Palihapitiya en de manier waarop hij deze nieuwe beleggingsklasse ziet: Bitcoin als een uncorrelated hedge.

Wanneer je bitcoins koopt in de veronderstelling dat het werkt als een niet-gecorreleerde afdekking of verzekering tegen het huidige systeem, is het verstandig om de verwachtingen realistisch te houden. De bitcoin koers zal niet meteen omhoog schieten bij een recessie of een verkoopgolf wanneer het marktsentiment omslaat. Tijdens een eerste liquiditeitscrisis tijdens een recessie, zullen beleggers activa, zoals Bitcoin, effecten zoals een Apple aandeel, moeten verkopen voor het verkrijgen van dollar/euro liquiditeit om aan betalingsvereisten te kunnen voldoen. Het veroorzaakt deflatie en zorgt voor lagere koersen van activa.

Waarom kunnen safe haven assets flink dalen op korte termijn?

De reden waarom de koers van goud en ook bitcoin aanvankelijk kan dalen tijdens een verkoopgolf heeft naast het market sentiment (paniek) te maken met een escalatie van het aantal ‘margin calls’. De dagelijkse koers van goud komt tot stand op de futures markt. De Bitcoin futures markten, bijvoorbeeld op Bitmex, zijn ook uiterst belangrijk voor de koersbepaling van Bitcoin. Beleggers maken hier gebruik van hefbomen waar alleen een fractie van de actuele koers hoeft te worden betaald (de marge) en de rest kan worden geleend.

Tijdens een paniekverkoop van bepaalde effecten kan een hefboom flink tegenwerken waardoor er extra geld moet worden ingelegd (margin call). Wanneer dit geld niet beschikbaar is, ontstaat er een gebrek aan liquiditeit voor de belegger en is deze genoodzaakt om andere posities te verkopen. Een verlies op een olie-future tijdens een margin call, kan dan worden gecompenseerd door de verkoop van een bitcoin-future.

Bitcoins zijn verder makkelijk om te verkopen aangezien er geen tegenpartijrisico’s aan zijn verbonden. Vandaar, Bitcoin werkt prima als een liquide monetair goed (salability) en de financiële infrastructuur van de verschillende spelers, zoals de exchanges, functioneert zonder problemen. De Bitcoin kapitaalmarkt is klein, maar wordt steeds meer volwassen op basis van de nieuwste en beste beursinfrastructuur en afwikkelingstechnologie.

Bekende goud prijscorrecties tijdens een beurscrisis.

Bitcoin is een nieuwe beleggingsklasse, maar goud heeft de historiek. Tijdens de kredietcrisis van 2008 daalde de koers van goud aanvankelijk van $1.000 naar $700 (-30%). Pas toen alle gedwongen verkopen en liquidaties waren afgewikkeld kwam er rust voor bezinning. Beleggers begonnen weer snel goud te accumuleren om inflatie, schuld- en valutacrisis risico’s af te dekken. In november 2008 begon de goud koers weer te stijgen en kwam de goudmarkt in een stierenmarkt terecht die pas stopte toen in september 2011 een koers van $1.920 (+175%) werd aangetikt. Een zelfde koersontwikkeling vond plaats tijdens de dotcomcrisis. De goud koers daalde gedurende 12 maanden (tussen maart 2000 en maart 2001) met 25 % naar $255 voordat de goudmarkt zich weer herstelde.

Uncorrelated = geen tegenpartijrisico!

Goud en Bitcoin zullen het vooral goed doen wanneer er een monetaire crisis uitbreekt en het vertrouwen zoek is in de waarde van geld (verhoogde inflatie en rente risico’s) en het financiële systeem als geheel. De term uncorrelated moet hier dan ook vooral begrepen worden als het niet hebben van tegenpartijrisico’s. Dit is het risico dat een betrokken tegenpartij bij het voltrekken van een transactie niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. McKinsey’s rapport geeft geen rooskleurig beeld over wat er met het Europese bankwezen zal gebeuren tijdens een nieuwe recessie. Een globale recessie die door de uitbraak van het coronavirus onvermijdelijk is geworden.  

Bitcoin, mits veilig in eigen beheer opgeslagen, heeft geen tegenpartijrisico’s. Alle andere activa zijn verbonden met derde partij risico’s, zelfs goud. Goud wordt verder graag in beslag genomen door de grenspolitie en een overheid in acute geld nood. Bitcoin voltrekt zich direct tussen twee partijen, zonder de tussenkomst van derde partijen. Voor meer informatie: een vergelijking tussen Bitcoin en goud.

Wanneer de banken in de problemen komen en de printers van centrale banken weer volop mogen printen, zullen beleggers die de liquiditeitscrisis hebben overleefd gaan zoeken naar behoud van koopkracht in een globaal monetair landschap van kwantitatieve valutaverruiming, negatieve rente en een negatief renderende obligatiemarkt. Hoe lang kunnen banken, zoals de Deutsche Bank, zelf dit verdragen? In Europa kunnen de al wankelende systeembanken wellicht door de bankenunie (bail-outs) en bail-ins worden overeind gehouden.

De vraag is hoeveel schuld en kapitaalvernietiging (spaargeld, pensioengeld) de wereld nog aankan voordat een globale depressie zal leiden tot een nieuwe vertrouwenscrisis in fiat-geld en het algehele bankwezen. Inflatie en zelfs hyperinflatie risico’s zullen dan snel worden afgedekt door een hernieuwde interesse in beleggingen die niet zijn gecorreleerd aan de systeemrisico’s van de oude financiële orde.

Conclusie

Bitcoin is niet direct recessie-proof tijdens een periode van deflatie en zal tijdens een liquiditeitscrisis door verschillende verlieslijdende beleggers worden verkocht voor dollars om aan betalingsverplichtingen te voldoen. Wanneer het deflatie-monster door financiële repressie verder wordt bestreden door de centrale banken zullen beleggers zich willen gaan indekken tegen nieuwe verhoogde inflatierisico’s en zoeken naar veilige havens met zo min mogelijk correlatie aan de huidige markten. Het voordeel dat de vroege Bitcoin belegger heeft, is dat Bitcoin’s waardepropositie door vele beleggers nog niet wordt beseft. Hoe meer beleggers leren over de waardepropositie van Bitcoin, hoe meer kapitaal ze van hun beleggingsportefeuille zullen gaan alloceren aan een comfortabele Bitcoin positie.

Wanneer een globale recessie escaleert in een globale depressie zal dit waarschijnlijk de globale schuldenbubbel doen doorprikken en een globaal monetaire reset onvermijdelijk maken….. of zullen de centrale banken door nieuwe QE-programma’s de klok weer even kunnen terugdraaien? We varen in ongekende wateren.

Gerelateerde artikels:

Leer alles over Bitcoin

Lees verder

Waarom is Bitcoin antifragiel?

Dat velen nog altijd sceptisch zijn over Bitcoin is geen geheim. Ze beweren dat het een kwetsbare ponzi-scheme is, die ieder moment kan knappen. Bitcoin bezit echter een aantal kwaliteiten die ervoor zorgen dat het juist antifragiel is, en dat het toestanden kan doorstaan die ons huidig monetair systeem ernstig in de problemen zouden brengen. […]

Jun 22, 2020
3,5 min

Waarom kan Bitcoin niet verboden worden?

Het is de grootste nachtmerrie van velen: dat overheden besluiten Bitcoin te verbieden. Kunnen overheden Bitcoin verbieden? Als overheden over zouden gaan op dit besluit, zouden ze daarmee toegeven dat Bitcoin inzetbaar is als een alternatieve monetaire eenheid. Bovendien is de architectuur van Bitcoin zo opgezet dat het vrijwel ontastbaar is voor pogingen door overheden […]

Jun 11, 2020
3,5 min

Ayn Rand over geld, kapitalisme en collectivisme

Ayn Rand, geboren als Alisa Zinovjevna Rosenbaum in Rusland (Sint-Petersburg, 2 februari 1905 – New York, 6 maart 1982) was een Russisch-Amerikaans romanschrijfster en filosofe. Ze was de grondlegster van het objectivisme, een filosofische stroming die veel weerklank kreeg in de Verenigde Staten. Vooral haar boeken Atlas Shrugged (1957) en The Fountainhead (1943) zijn nog steeds […]

Jun 10, 2020
5,5 min