Fed Coin cbdc

Bitcoin concurrenten?

Mar 10, 2019
Aanbieding: 

Welke Bitcoin concurrenten zijn er?

bitcoin concurrenten

Het spreken in termen van concurrentie met betrekking tot Bitcoin is niet correct. Er zijn alternatieve crypto projecten, maar er is geen project dat kan concurreren met Bitcoin. Deze bewering gaan we in dit artikel uitwerken.

Bitcoin kent geen concurrenten aangezien datgene wat Bitcoin voor is ontwikkeld en doet niet meer is in te halen door een ander project. Het Bitcoin netwerk effect wordt elk jaar sterker en extreem veiliger. De hashrate van het Bitcoin netwerk wordt nu uitgedrukt in Peta Hashes (1,000,000,000,000,000 hashes per seconde) of . De hashrate fluctueert maar ligt op het moment van schrijven op 47,431.77 PH/s.

Deze enorme hashrate wordt uitgevoerd door de Bitcoin mining sector voor het kunnen delven van nieuwe bitcoins en het toevoegen van nieuwe blokken. Dit maakt het Bitcoin netwerk het meest veilige netwerk dat ooit door de mensheid is uitgevonden geworden. De bitcoins in de blockchain zijn unconfiscatable en een transactie in bitcoins is uncensorable.

De hoeveelheid bitcoins in omloop is zeer schaars en de nieuwe distributie zal na de Bitcoin halving met een inflatie van 4 % plaatsvinden. De inflatie niveau zal dan liggen op het niveau van goud en de bitcoins zullen steeds meer schaars worden dan goud. Niemand heeft controle over de bitcoins en het netwerk. Het staat door de consensus vereisten buiten het bereik van menselijke en derde partij invloeden waardoor de broncode en het protocol extreem moeilijk is om te wijzigen.

De verwezenlijking van de SegWit update is bijna miraculeus te beschouwen. Door deze update is het nu mogelijk om te bouwen op Bitcoin door middel van zijketens en tweelaags netwerken (Lightning) voor het uitvoeren van microbetalingen. Een nieuwe vorm van innovatie is mogelijk waarbij ook de implementatie van slimme contracten mogelijk via projecten zoals Rootstock.

Geen enkel ander crypto project kan concurreren met datgene wat het Bitcoin netwerk heeft verwezenlijkt: een extreem veilig betalingsnetwerk voor digitaal contant goud die niemand kan stoppen, afpakken of kraken.

Is Ethereum een concurrent van Bitcoin?

ethereum bitcoin concurrent

Ethereum concurreert dan ook niet Bitcoin. Ethereum is niet ontwikkeld voor het maken van een extreem veilig betalingsnetwerk maar voor het bouwen van een blockchain ontwikkelingsplatform voor programmeren van decentrale applicaties met behulp van smart contracts. Hier heeft Ethereum allerlei begrenzingen aangezien de onderliggende technologie te veel op Bitcoin is geijkt. Ethereum maakt ook gebruik van een PoW algoritme dat met begrenzingen komt als het gaat om het schaalbaar kunnen uitrollen van decentrale applicaties. Ethereum is daardoor wel veilig. Niettemin, de hashrate van Ethereum is tienduizenden malen kleiner dan die van Bitcoin en ligt op het niveau van Theta hashes (1 TH/s is 1,000,000,000,000 hashes per seconde). Ethereum heeft op het moment van schrijven een hashrate van 148.10 TH/s.

Ondanks haar begrenzingen is Ethereum een veilig decentraal ontwikkelingsplatform, maar de ethers (ETH), zijn niet bedoelt als een oppotmiddel (store of value), maar voor het betalen van de GAS rekening op het Ethereum netwerk. De hoeveelheid ETH is dan ook veel groter, zonder een duidelijke hard cap (100 miljoen) met een hoge inflatie (ongeveer 20 % 2019).

Bitcoin zou kunnen gaan concurreren met Ethereum wanneer bedrijven zouden gaan experimenteren met smart contracts op Bitcoin via zijketen technologie. Op dit moment doet dit Blockstream en Rootstock.

eos bitcoin concurrent

Het is zeer onwaarschijnlijk dat Bitcoin daar Ethereum van de troon kan stoten, het is eerder zo dat nieuwe derde generatie blockchain technologieën Ethereum van de troon zouden kunnen stoten. Dit is echter nog in het ongewisse aangezien EOS, een van de belangrijkste concurrent voor Ethereum nog veel werk te verrichten heeft, terwijl Cardano nog echt op gang moet komen. Het is nog zeer vroeg dag, alles staat nog in de kinderschoenen; maar al deze projecten concurreren niet met de waardepropositie van Bitcoin. Dat is ook niet hun opzet.

Litecoin en de Bitcoin vorken als Bitcoin (BTC) concurrent?

litecoin bitcoin concurrent

Zelfs Litecoin, kan Bitcoin daar niet meer inhalen en speelt als een soort ontwikkelings-bondgenoot de tweede viool. De Bitcoin vorken die hebben getracht Bitcoin van de troon te stoten zijn gemarginaliseerd en heeft de belangrijkste Bitcoin mining bedrijf Bitmain, die de Bcash harde vork steunde, bijna een bankroet bezorgd. De Bitcoin vorken, Bcash, Bcash Satoshi’s Vision, Bgold, Bprivate etc. zijn nu speculatieve objecten geworden. Bcash en Satoshi’s Vision krijgen nog hashrate van de Bitcoin miners waardoor ze minder gemakkelijk aangevallen kunnen worden. Ze liggen aan een infuus van de mining industrie die graag geld wil verdienen met deze coins. Andere Bitcoin altcoins kunnen in feite voor relatief weinig geld gemakkelijk aangevallen worden via een 51 % aanval. Vertcoin heeft in 2018 last gehad van een 51 % attack en ook Ethereum Classic.

Litecoin heeft een hashrate van 260.33 TH/s met meer dan 10.000 nodes en is daardoor een zeer veilig betalingsnetwerk. Veiliger dan Ethereum met 148.10 TH/s en 8300 nodes. BCash is in dit opzicht de concurrent van Litecoin aangezien deze een veel hogere hashrate heeft (dankzij Bitmain), maar veel minder decentraal is met waarschijnlijk gecentraliseerde nodes (1500+). Litecoin is decentraler en heeft sinds 2011 een uitstekende staat van diensten. In onze optiek maakt Litecoin een vele grote kans om op lange termijn te overleven dan de Bitcoin vorken die probeerde Bitcoin (BTC) te usurperen. Een andere kandidaat die de tand des tijds zal overleven is Dash, deze heeft op het moment van schrijven een hogere hashrate dan Litecoin, een eigen schatkist voor ontwikkeling en een decentraal netwerk van master nodes (5000+).

Bitcoin is anti-fragiel – wordt elk jaar sterker.

Bitcoin heeft in haar bestaan alles overleefd en gaat als een honingdas verder. Het wordt daardoor steeds sterker. Bitcoin is anti-fragiel. Geen enkel project heeft zo veel overleefd in haar tienjarige bestaand. De meeste projecten moeten zich nog bewijzen. Het probleem is echter dat ze nooit het Bitcoin model kunnen overnemen en altijd een vorm van centralisatie kennen. Het veiligheidsmodel van andere alternatieve consensus algoritmes moet zich ook nog bewijzen wanneer de andere projecten zich ontwikkelen.

Bitcoin en de vreedzame co-existentie van crypto projecten.

Wat is de kans dat de andere crypto projecten zullen slagen? De nieuwste lopen echter 10 jaar achter op de Bitcoin – een decentraal netwerk met een groeiende gemeenschap dat een alternatief financieel systeem en financiële infrastructuur en orde aan het bouwen is. Bitcoin kent hier nog geen concurrenten en de vraag is of een mogelijke nieuwe concurrent ooit nog Bitcoin kan inhalen. Het zelfde gold voor de ontwikkeling van het internet. Op een gegeven moment is de ontwikkeling van het gekozen internet protocol niet meer te stoppen en te wijzigen, hoewel er later nieuwe en betere internet protocollen worden uitgevonden en zouden kunnen worden gebruikt….. Bitcoin heeft niet voor niets de bijnaam: the internet of money.

Dit wil trouwens niet zeggen dat andere crypto projecten, de Bitcoin vorken en de altcoins daardoor geen bestaansrecht zouden hebben of niet zouden kunnen slagen. Het is heel goed mogelijk dat bijvoorbeeld Cardano zal slagen als een alternatief project, maar het is geen concurrent van Bitcoin. Cardano is een alternatief blockchain netwerk die wellicht in de toekomst gekoppeld kan worden aan het Bitcoin netwerk. Vreedzame co-existentie van vele verschillende goede crypto en blockchain projecten zal zeker in de toekomst plaatsvinden.

Gerelateerde onderwerpen:

Bronnen voor de statistieken:

P.S. Dit artikel is geen beleggingsadvies en alles behalve volledig. Het gaat om het aantonen dat Bitcoin qua decentraal netwerk, netwerk effect en veiligheidsniveau enorm voorop loopt op alle andere mogelijke projecten die zouden willen of proberen te concurreren met de waardepropositie van Bitcoin.

Lees verder

Het begrotingstekort record en de fiscale verslechtering in de Verenigde Staten (2024)

In dit artikel staan we even stil bij de Amerikaanse schuldenproblematiek. De Verenigde Staten verkeert in vergelijking met de rest van het Westen in een veel betere economische staat dan o.a. Duitsland en Frankrijk. Echter, de schuldproblemen in de Verenigde Staten zullen onvermijdelijk flinke gevolgen hebben voor de status van de dollar als wereldreservevaluta, haar […]

Jun 20, 2024
4 min

SEC stopt verder onderzoek naar Ethereum 2.0 en Consensys

Lead developer Ethereum, Consensys, komt met goed nieuws: de SEC stopt het onderzoek tegen Ethereum. Wat is er aan de hand? Goed nieuws voor de Ethereum en crypto community De SEC stopt namelijk het onderzoek tegen Ethereum. Het onderzoek ging erom of Ethereum een security zou zijn. Zou Ethereum als security beschouwd worden, dan zou […]

Jun 19, 2024
3 min

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min